26 ianuarie 2016

Scoala de la Salamanca

Din grupul "scoli de gandire economice", discutam despre "scoala de la Salamanca".
Scoala de la Salamanca a aparut in Spania, pe fondul propagarii renasterii si al schimbarilor induse de reforma, avandu-l ca principal exponent pe Francisco de Vitoria.
Scoala de la Salamanca nu a dezvoltat o doctrina economica propriu-sa. Dar are totusi particularitatii ei:
  • Libertatea de actiune: atunci cand se afla la Paris, Francisco de Vitoria, a vorbit cu negustorii din Anvers despre libertatea morala  imbogatirii din comert, termen intalnit astazi ca libera initiativa
  • Afacerile: Francisco de Vitoria a incercat sa inlocuiasca vechea conceptie medievala care condamna actiunea economica
  • Libera circulatie a persoanelor, bunurilor si ideilor a dus la o cunoastere reciproca a oamenilor
  • Proprietatea: aceasta nu trebuia condamnata, ea aparea ca o institutie neutra moral 
  • Banii, valoare si pretul:  s-a constata ca metalele pretioase aveau o valoare mult mai mare comparativ cu tarile in care acestea erau din abundenta
  • Creditul cu dobanda: era considerat imoral, necesar doar in situatii exceptionale
Diego Covarrubis y Levya sustinea ca proprietarii aveau nu numai dreptul de proprietate asupra bunurilor, ci si a tuturor beneficiilor ce decurgeau din ele. Acesta, impreuna cu Luis de Molina au elaborat o teorie potrivit careia, utilitatea unui bun difera de la o persoana la alta, in timp ce pretul just se formeaza liber pe piata, excluzand monopolul sau interventia guvernului.

Teoria valorii-raritatea:
      „În ţinuturile unde există penurie mare de bani, toate celelalte lucruri care sunt de vânzare, chiar şi mâna de lucru, se dau pe mai puţini bani decât acolo unde există abundenţă de bani; de pildă, experienţa ne arată că în Franţa, unde sunt bani mai puţini decât în Spania, pâinea, vinul, pânzeturile şi mâna de lucru costă mult mai puţin; şi chiar în Spania, pe vremuri, când erau mai puţini bani, lucrurile de vânzare şi mâna de lucru se dădeau pe mult mai puţin decât după ce Indiile au fost descoperite şi au acoperit Spania cu aur şi argint. Cauza acestora este că moneda valorează mai mult când şi unde este puţină, decât atunci când şi acolo unde este abundentă.