26 ianuarie 2016

Thomas Gresham si John Law

Originea, anii de trai si lucruri asemanatoare se gasesc pe orice motor de cautare, deci vom avea in vedere contributia lor la gandirea economica.

Legea lui Gresham
Regula formulata de economistul englez suna cam asa: atunci cand doua monede circula concomitent pe o piata, lumea o va considera pe una buna iar pe cealalta rea. Cu alte cuvinte, moneda rea alunga din circulatie moneda buna.
Intr-un sistem monetar bimetalist, fiecare dintre cele doua monede are la baza un metal (aur/argint). Intre cele doua exista un raport legal prin care s-a stabilit valoarea uneia fata de cealalta. Autoritatea introducand un curs de schimb fix, numit paritate, intre cele doua metale.
Legea lui Gresham opera atunci cand statul impunea o valoare superioara argintului fata de valoarea aurului din alte tari, astfel din circulatia monetara vor disparea monezile de aur, economistii vor face tranzactii doar cu monede din argint.
Statul , supraevaluand argintul in raport cu aurul, a produs "moneda rea", cauzand disparitia monezilor din aur.

Biletele lui John Law
Economistul scotian a fost primul care a introdus biletele de banca in Franta. Acesta a venit cu o reforma, conform careia se propunea o banca centrala ca agentie producatoare de bani (bancnote, preferabil aur si argint). Aceasta a fost acceptata in momentul in care Franta avea datorii de 3.5 miliarde de livre. Sistemul lui Law a fost acceptat imediat, banca cunoscand un succes rapid. Insa nu avea sa dureze prea mult, la criza economica din 1720, sistemul lui Law se prabuseste.
John Law sustinea ca banii sunt numai un intrument de schimb si ca ei nu constituie bogatia nationala. Adevarata bogatie nationala, in opinia sa, era comertul.

Gresham                                                                      Law