11 aprilie 2016

Privatizarea armatei romane - un bine pentru societate

Dupa un mini conflict cu un reprezentant al armatei romane (am pus o intrebare cat se poate de normala, insa raspunsul nu a existat) am facut unele "cercetari" si am reusit sa descopar lucruri foarte interesante.
In primul rand, ce face armata romana in anul 2016? Raspunsul atat de banal ar fi: "se ocupa cu apararea nationala", avand in vedere ca numele complet ar fi Ministerul Apararii Nationale. (pentru detalii: http://www.mapn.ro/legislatie/atributii )
Mai jos aveti un top al celor mai puternice state la nivel militar din lume.

 
sursa: http://www.nos.iem.ro/bitstream/handle/123456789/144/Ene%20Roland%20Dorian%202.pdf?sequence=1&isAllowed=y#page=11&zoom=80,-174,585 
Avand in vedere ca Romania nu se afla in top, adica pana si state precum Algeria sau Mexic sunt prezente, pentru ce mai tii tu, stat, din bugetul Romaniei (banii cetatenilor) aceasta institutie?
In al doilea rand, armata romana ar aproximativ 82.000 de militari (conform romanialibera.ro). Cel mai bine platit militar castiga lunar 13.981 lei, bani primiti din bugetul platit de cetateni. Insa, eu cetatean, daca doresc sa ii pun o intrebare cat se poate de normala, nu trebuie sa ma astept la un raspuns, desi contribui la salariul lui lunar.
Fara sa mai mentionam pensiile imense pe care acestia le primesc dupa o viata de "truda".
In alta ordine de idei, candva armata romana avea un rol bine definit, asa cum le place multor pensionari sa spuna, "pe vremea lu' Ceausescu" cand razboaiele inca se dadea la nivel de: vine rusul cu mitraliera si iti invadeaza orasul. Acum, in anul 2016, aceste lucruri sunt depasite, iar daca observati atentatele teroriste din ultimul timp imi veti da dreptate.
In concluzie, cei ce ajung militari romani isi castiga pe viata un post bine platit de paznic, pentru ca asta a ajuns armata romana. Sunt mai mult decat convins, ca daca armata ar devenii institutie privata, nu numai ca lenea ar disparea cu desavarsire, iar jumatate din militari ar creste procentul de somaj, dar cu siguranta ar intra in faliment. Singura lor sansa este sa ii preia un antreprenor inteligent, care sa ii transforme in firma de paza :) Fara sa mentionez nenumaratele beneficii: reducerea volumului de taxe si bani irositi, redistribuirea ponderei alocate armatei romane din PIB catre un domeniu care are mai mare nevoie (sanatate, invatamant) s.a