4 iulie 2016

Echipa nationala de fotbal a Romaniei - Euro 2016

Avand in vedere ca mai sunt cateva zile pana la finalul Euro 2016 ar fi bine venita o analiza.

In imagine avem intreg lotul de jucatori alaturi de Anghel Iordanescu. Dintre acesti jucatori nu au evoluat deloc: Cosmin Moti, Silviu Lung, Costel Pantilimon si Valerica Gaman.

Inainte sa tragem concluzii e bine sa stim toata povestea turneului Euro 2016:


  1. Romania reuseste sa se calfiice la campionatul european din Franta de pe locul 2 cu 20 de puncte obtinute in grupa F formata din: Irlanda de nord, Grecia, Insulele Feroe, Ungaria, Finlanda. 
  2. Romania merge la Euro si are primul meci in deschiderea campionatului cu Franta, pe care il pierde 2-1 jucand destul de bine.
  3. Urmatorul meci il are cu Elvetia, cu care reuseste un egal 1-1 jucand dezastruos, nationala Elvetiei dezamagita ca nu a obtinut victoria
  4. O victorie cu nationala Albaniei era suficienta pentru o calificare, insa selectionerul Anghel Iordanescu, dupa ce a hotarat ca Budescu si Maxim nu trebuie sa faca parte din lotul de 23 si l-a facut pe B.Stancu mini golgheterul Romaniei prin 2 reusite la lovituri de la 11m, hotaraste sa joace precaut cu Albania, netitularizandu-l pe Sanmartean, improvizand cu Matel in flancul stang al apararii s.a. 
  5. Romania pierde 1-0 cu Albania, paraseste campionatul european ca si cum nici nu ar fi fost acolo, jucatori si selectionerul Iordanescu ironizati pe buna dreptate
Probleme sunt multe dupa acest turneu, unele mai mari, altele mai mici: un selectioner depasit si comunist; un presedinte de federatie doar de imagina, fara abilitati reale; un lot de jucatori fara un lider adevarat in teren etc.

Mai nou, FRF se gandeste la aducerea unui selectioner strain. Cea mai mare aberatie posibila, tinand cont de faptul ca nici un antrenor strain cu palmares nu vine la o nationala usor necunoscuta din punct de vedere al lotului. Spun acest lucru deoarece Liga 1 nu vinde drepturi TV la valoarea celor din Premier League :)

In alta ordine de idei, Romania nu a mai avut un selectioner merituos din anul 2000 de la Emeric Ienei:

Mircea Rădulescu 1990 - 1992
Cornel Dinu 1992 - 1993
Anghel Iordănescu 1993 - 1998
Victor Pițurcă 1998 - 1999
Emeric Ienei 2000
Ladislau Bölöni 2000 - 2001
Gheorghe Hagi 2001 - 2002
Anghel Iordănescu 2002 - 2004
Victor Pițurcă 2004 - 2009
Răzvan Lucescu 2009 - 2011
Victor Pițurcă 2011 - 2014
Anghel Iordanescu 2014 - 2016

Speram totusi ca ne vom califica si vom face o figura frumoasa la urmatorul turneu final la care vom participa.

Parere luata de pe o retea de socializare a unui urmaritor constant al echipei nationale:
"Atata timp cat nu o sa fie un selectioner strain la nationala, asta o sa se intample mereu. In ultimii ani, au fost doar selectioneri "stelisti" care tot au fortat cu jucatori ce sunt acolo sau care au trecut pe acolo. Dar un jucator ca si Claudiu Niculescu, cu o cariera de aproape 20 ani si a jucat prin Germania, Italia ... are 8 selectii la nationala ...L-a fortat pe Chipchiu, Prepelita, Adi Popa, Tatarusanu si aproape ca il fortau si pe Pintilii daca nu se accidenta .. Pe Radu Stefan l-au facut sa numai vina la nationala... asta e..."

#HaiRomania

P.s.: intr-un final cineva a vazut si cu alti ochi pozitia de blatist a lui Gheorghe Hagi si a pus-o in discutie in parlamentul european alaturi de alte probleme. Cum poate cineva care nu poate lega 2 fraze corecte in limba materna sa fie atat de laudat nu pot intelege.