26 septembrie 2016

RATB - Regia Autonoma de Transport Bucuresti


Un video din 24 septembrie 2016 ajunge sa fie destul de popular pe reteaua de socializare nr.1 in Romania (Facebook). RATB-ul sau Regia Autonoma de Transport Bucuresti este mijlocul prin care doamna primar Gabriela Firea vrea sa rezolve problema traficului infernal din capitala, cea mai proasta incercare din totdeauna, dar asta este o alta discutie.

Personal nu ma surprinde ce vad in acest video, controlorii cer unei doamne/domnisoare sa se legitimeze, ea refuza apoi izbucneste conflictul. Ca la orice conflict avem privitori, nepasatori si participanti, unul mai inteligent decat altul (intelegeti ironia).
Oricum imi place ca poti recunoaste un controlor si din avion cu aceste veste reflectorizante, acum cativa ani trebuia sa faci pe Sherlock Holmes sa iti dai seama.
Iesim in fiecare zi la TV, pe internet, pe strada si spunem ca Romania este asa cum este, ca nimeni nu face nimic, ca in strainatate, dar nici noi nu incercam sa fim mai civilizati. As vrea sa vad si eu in mijloacele de transport public oameni curati, aranajati, care nu miros a transpiratie. As vrea sa vad cum toti calatorii platesc abonamente lunare inainte sa inceapa sa spuna ca avem conditiile pe care le avem.
Este adevarat ca nu toti sunt asa, sunt foarte multi oameni care circula cu aceste mijloace de transport intr-un mod civilizat, ordonat fara sa deranjeze linistea celorlalti. Pentru acei oameni trebuie sa existe o schimbare!
Revenind putin la video, sa nu se inteleaga ca iau apararea angajatei RATB, nu asa se face, este lipsa de profesionalism, este incultura, nervi consumati aiurea s.a.
O solutie la toate acestea ar fi sa se monteze aparate la urcarea in mijloacele de transport, la fel ca la Metrorex. Evident ca acestea vor avea nevoie de paza, civilizatia are un pret. Iar solutia de moment, daca vrei sa nu le zici nici macar "buna ziua" controlorilor, te duci si iti faci un abonament valabil pe toate liniile. Trebuie sa inceapa civilizatia de undeva, cu cineva!
Aceasta situatie mi-a adus aminte de motivele pentru care am ales sa nu mai circul absolut deloc cu tramvaiul/troleibuzul/autobuzul. Prefer sa merg cu masina personala, sau cu metroul si sa merg o statie pe jos decat sa mai urc in tramvai, sa ma asez pe scaun si sa vad o baba/un mos cum mai are putin si se impinge in mine sa ii cedez locul.
O sa aud acum vorbe ca sunt oameni in varsta si ca asa este frumos, ca nahh.. eu pot sa stau in picioare, ei nu pot. In alta ordine de idei, eu platesc calatoria, ei nu (gratuitate pentru pensionari, pentru elevi si studenti de ce nu este?! )

p.s.: Acest video imi aminteste de un altul, de la inceputul acestui an, in care li s-a aplicat o corectitudine unor personaje de etnie rroma, perfect meritata zic eu.