14 martie 2019

Ideea de "Start-Up" in Romania

Ideea de "Start-up" este , in opinia mea, prost implementata in Romania. Proiectele tip start-up din Romania ar trebui redenumite "finance your business".

Dupa ce am citit proiectul de hotarare privins aprobarea schemei de ajutor de minimis aferenta programului de interes public local "Bucharest Start Up City" , am reusit sa inteleg ca ei nu finanteaza infiintarea unei afaceri, ci finanteaza dezvoltarea unei afaceri.
Link -> Bucharest Start Up City
In respectivul proiect publicat in dezbatere publica pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti se regasesc criterii de eligibilitate facand referire la o anexa ce cuprinde codurile CAEN eligibile pentru finantare (o lista destul de vasta), o alta anexa privind structura planului de afaceri (simplu si la subiect), modul in care vor fi verificate proiectele candidatilor, cashflow-ul si bineinteles suma maxima de 50.000 de euro.
Modul in care vor fi verificate proiectele banuiesc ca va mai fi revazut, deoarece verificarea veridicitatii planului de afaceri este trecut undeva dupa finalizarea fazelor preliminare, in numar de 3, cand deja au fost exclusi o buna parte din candidati.
Cashflow-ul este absolut inutil cerut. Ideea de cashflow este un fel de prognoza financiara, diferenta intre intrarile si iesirile de capital dintr-o intreprindere. Sa ceri o prognoza financiara pe 4 ani la o suma nerambursabila presupune ca in tara sa nu se miste absolut nimic dpdv al fiscalitatii in toti acesti ani.
Partea buna a acestui program este ca aportul de bani nerambursabili este de maxim 90%, deci undeva de 15% din suma trebuie sa fie constituit din aportul personal.

p.s.: adevaratul exemplu de "start-up" se regaseste in UK prin programul "Start Up Loan"