6 iulie 2015

Situatia locurilor de munca din Romania

Ascultam o emisiune numita "Avocatul diavolului" facuta de domnul Moise Guran pe tema aducerii de imigranti in Romania care sa ajute la completarea locurilor de munca disponibile.Avem intrebarea Este bine sa aducem imigranti sa munceasca in Romania? Si au urmat diferite raspunsuri ale ascultatorilor, eu le voi preciza pe cele mai interesante:
  1. "nu, deoarece nu se pot adapta la conditiile din aceasta tara. Noi nu putem intelege cum un arab trebuie la ora 12 sa isi intinda covorul si sa se roage sau ca nu munceste dupa apusul soarelui"
  2. "da, eu sunt director la o firma de constructii din Timisoara, iar daca as avea 500 de muncitori azi i-as angaja!"
  3. "da, pentru ca romanul prefera sa astepte indemnizatii de la stat de cat sa mearga la munca. Au foarte multe pretentii!"
Ideea a pornit de la problema zilei la momentul acela, si-anume: numai putem platii pensiile deoarece nu muncesc suficienti oameni care muncesc avand in vedere ca 40% din populatia Romaniei este inactiva (asta nu inseamna ca isi cauta de munca, asta inseamna ca nu face nimic, dupa gandirea lor).
Acum venim si le deschidem ochii atat ascultatorilor cu inteligenta limitata cat si domnului Moise Guran incepand cu opiniile lor:
  1. Pune tu un om sa munceasca 10 ore intr-o zi, indiferent ce nationalitate este, si iti garantez ca nu  randamentul lui in munca va fi sub 50%;
  2. Angajezi tu 500 de muncitori?! Pe ce salarii? Nu toti vor sa fie slavi pe plantatie in Romania pe 720lei cat e minimul pe economie cu tot cu taxe. Mai repede se duc in Olanda la cules de capsuni si primesc 1100 euro;
  3. Cu indemnizatiile de la stat primesc in medie 600 lei. Daca ii dai minim pe economie, acei 720 lei, iar acesta trebuie sa se deplaseze uneori chiar in alta localitate intervine costul de transport,  apoi trebuie sa manance ca doar munceste. Doar cu aceste 2 cheltuieli suplimentare iese mai prost daca munceste decat daca sta acasa. Ce mai poti spune? 
Locurile de munca care predomina la aceasta ora: bona, vanzatoare, sofer taxi, livrator, dama de companie s.a. Imi aduc aminte ca am fost la un interviu si mi s-a spus: "vei primii salariul X, dar pe contractul de munca va fi trecut minim pe economie". Sa nu acceptati vreodata asa ceva!
De asemenea am mai auzit vorbindu-se ca acest guvern atat de protejat a primit zeci de mii de euro de la Uniunea Europeana pentru creearea de locuri de munca pentru tineri si le-au fost retrasi deoarece nu au stiut ce sa faca cu ei.
Concluzia e simpla. evident ca nu ai cu ce sa platesti pensiile daca salariile sunt foarte mici. Nu trebuie sa aduci africani, japonezi, chinezi si alte rase ale globului, trebuie sa cresti salariile iar lumea va merge sa munceasca, in ziua de azi nu prea mai gasesti "sclavi", in comunism aveai mai multe sanse.
Si va ofer si o solutie necalculata: daca scazi cu 15% salariile parlamentarilor care dorm zi si noapte, mananca pe banii statului etc, poti creste cu minim 100lei salariul minim pe economie.