21 decembrie 2014

Sarbatoarea Craciunului





De curand am citit un pliant foarte interesant de la Pr. Bogdan Ciobotaru de la Biserica Sf. Ioan Botezatorul din Bucuresti si am decis sa il dezvalui pe blog.

"A mai trecut un an. A mai venit un Craciun. Mai vine un An Nou. Mai vine si o Boboteaza, un Sfant Ion si gata cu sarbatorile de iarna. Ne bucuram de cateva zile libere, de cateva mese imbelsugate, de cateva prilejuri de a fi cat mai multi laolalta. Ne bucuram cu drag de cei dragi, parca iertam mai usor, parca suntem mai darnici, parca ne simtim mai aproape de Dumnezeu..., parca...,parca...
Pomana porcului nu e niciodata mai buna ca la Craciun, sarmalele nu sunt niciodata mai gustoase ca la Craciun, tuica fiarta nu merge niciodata mai bine ca la Craciun, bradul nu miroase niciodata mai bine si nu e mai frumos ca la Craciun. E adevarat. Si , inca, multe alte lucruri sunt adevarate, chiar si povestea lui Mos Craciun care se straduieste sa gaseasca pentru fiecare cate un cadou.
Exista, insa, dincolo de toate cele spuse mai sus, un ADEVAR incontestabil: De Craciun avem datoria sa recunoastem ca "Astazi s-a nascut Hristos, Mesia Cel Luminos!".
Bradul, azi-maine, ramane fara cetina. Mancarea si bautura, azi-maine, se termina. Zilele libere se sfarsesc. Petrecerile se incheie. Mosul isi ia sacul si pleaca pe alte meleaguri sa se odihneasca. Doar Hristos, asa cum spune Sfantul Apostol Pavel: "Ieri, azi si in veac este Acelasi!"
E frumos sa te bucuri de sarbatorile de iarna ca de un cadou binemeritat, dupa un an de eforturi, de sacrificii, poate de necazuri si de cumpene. Dar e infinit mai frumos sa te bucuri de prezenta continua a lui Hristos in fiecare camin si in fiecare crestin.
Personal, nu vad nici un farmec al sarbatorilor de iarna daca in casa mea nu a intrat preotul cu Icoana Nasterii, daca in casa mea nu au intrat colindatorii, daca in casa mea - langa bradul impodobit si cu cadourile la poalele lui - nu rasuna colindele romanilor mari si mici, spre marea bucurie a celor dragi mie. Nu vad cum poate fi o bucurie mai mare pentru cineva decat sa puna masa de Craciun dupa Sfanta Liturghie din ziua de Craciun, multumind Pruncului pentru darurile cu care este incarcata masa si pentru putinta de a serba acea zi.
A privi Craciunul ca pe un inceput al unor mese intinse pana la Sfantul Ion, a privi Craciunul ca pe un inceput al unor zile fara griji, a privi Craciunul ca pe un inceput de petreceri este, cel putin, hilar..." Pr.Bogdan Ciobotaru
Concluzia este una simpla, daca vrei sa simti cu adevarat bucuria sarbatorilor de iarna trebuie sa privesti dincolo de agitatia comerciala reprezentata de cadouri,globuri,beteala,brazi etc.

15 decembrie 2014

Ce am invatat in trei luni la "Universitatea Politehnica Bucuresti"


 

Se spune ca nu afli ce se ascunde in spatele unor ziduri pana nu treci de ele. Eu am trecut si as vrea sa va dezvalui primele impresii despre aceasta facultate dupa trei luni de prezenta 90%.
Nu voi face referire la aspectul interior/dotari/laboratoare deoarece daca ar fi un criteriu esential peste 50% dintre facultatile de stat ar trebui daramate. Iata primele impresie:
- majoritatea profesorilor nu au nici o "treaba" cu pedagogia, in sensul ca la capitolul predare sunt total "restanti";
- in primii doi ani faci tot felul de materii cretine precum geometrie descriptiva, chimie, comunicare politica, informatica(nu este TIC), matematica etc.(cretine pentru ca nu au nici o legatura cu domeniul ales al facultatii: exemeplu inginerie economica in cazul meu);
- prea multe minciuni vandute pe gratis...cea mai mare pe care am auzit-o: "anul la taxa ajunge la 9000lei";
- am auzit cuvantul "restanta" mai des decat am auzit "BAC" in clasa a 12-a;
- este facultatea celor care nu au altceva mai bun de facut decat sa se plimbe pe acolo. Pentru cine nu a inteles exista o explicatie: esti prezent dar nu inveti , mergi cu restante pana in anul patru si treci din mila; nu esti prezent dar inveti, nu ajungi in anul patru;
- unii profesori lasa restanta in permanenta pana in anul patru. Singura explicatie pe care am gasit-o sunt banii, nu va ganditi la celebra spaga romaneasca ci la faptul ca daca nu promovezi restanta, urmatoarea data cand 'incerci' platesti;
- daca lipsesti la un labotaror, acesta trebuie recuperat chiar daca nu inveti nimic care te-ar putea ajuta intr-o viitoare cariera..
Acestea sunt doar cateva impresii despre "cea mai buna" facultate din Bucuresti. Am incercat sa explic celebra vorba din popor: "multi intra, putin o termina", nu este caracterizata de "greutatea didactica" ci de aerul de prostie cu care este inconjurata..