21 decembrie 2014

Sarbatoarea Craciunului





De curand am citit un pliant foarte interesant de la Pr. Bogdan Ciobotaru de la Biserica Sf. Ioan Botezatorul din Bucuresti si am decis sa il dezvalui pe blog.

"A mai trecut un an. A mai venit un Craciun. Mai vine un An Nou. Mai vine si o Boboteaza, un Sfant Ion si gata cu sarbatorile de iarna. Ne bucuram de cateva zile libere, de cateva mese imbelsugate, de cateva prilejuri de a fi cat mai multi laolalta. Ne bucuram cu drag de cei dragi, parca iertam mai usor, parca suntem mai darnici, parca ne simtim mai aproape de Dumnezeu..., parca...,parca...
Pomana porcului nu e niciodata mai buna ca la Craciun, sarmalele nu sunt niciodata mai gustoase ca la Craciun, tuica fiarta nu merge niciodata mai bine ca la Craciun, bradul nu miroase niciodata mai bine si nu e mai frumos ca la Craciun. E adevarat. Si , inca, multe alte lucruri sunt adevarate, chiar si povestea lui Mos Craciun care se straduieste sa gaseasca pentru fiecare cate un cadou.
Exista, insa, dincolo de toate cele spuse mai sus, un ADEVAR incontestabil: De Craciun avem datoria sa recunoastem ca "Astazi s-a nascut Hristos, Mesia Cel Luminos!".
Bradul, azi-maine, ramane fara cetina. Mancarea si bautura, azi-maine, se termina. Zilele libere se sfarsesc. Petrecerile se incheie. Mosul isi ia sacul si pleaca pe alte meleaguri sa se odihneasca. Doar Hristos, asa cum spune Sfantul Apostol Pavel: "Ieri, azi si in veac este Acelasi!"
E frumos sa te bucuri de sarbatorile de iarna ca de un cadou binemeritat, dupa un an de eforturi, de sacrificii, poate de necazuri si de cumpene. Dar e infinit mai frumos sa te bucuri de prezenta continua a lui Hristos in fiecare camin si in fiecare crestin.
Personal, nu vad nici un farmec al sarbatorilor de iarna daca in casa mea nu a intrat preotul cu Icoana Nasterii, daca in casa mea nu au intrat colindatorii, daca in casa mea - langa bradul impodobit si cu cadourile la poalele lui - nu rasuna colindele romanilor mari si mici, spre marea bucurie a celor dragi mie. Nu vad cum poate fi o bucurie mai mare pentru cineva decat sa puna masa de Craciun dupa Sfanta Liturghie din ziua de Craciun, multumind Pruncului pentru darurile cu care este incarcata masa si pentru putinta de a serba acea zi.
A privi Craciunul ca pe un inceput al unor mese intinse pana la Sfantul Ion, a privi Craciunul ca pe un inceput al unor zile fara griji, a privi Craciunul ca pe un inceput de petreceri este, cel putin, hilar..." Pr.Bogdan Ciobotaru
Concluzia este una simpla, daca vrei sa simti cu adevarat bucuria sarbatorilor de iarna trebuie sa privesti dincolo de agitatia comerciala reprezentata de cadouri,globuri,beteala,brazi etc.