21 decembrie 2015

Pensii speciale parlamentarilor

 
Cand aud "specii speciale" ma gandesc la sarmanii oameni care au un handicap si chiar au nevoie de o astfel de suma financiara, se incadreaza si parlamentarii in aceeasi categorie?
Pentru a intelege, trebuie sa stim cum decurg lucrurile. Parlamentul in Romania este bicameral si este format din Senat si Camera deputatilor, in total 451 de persoane, plus 18 locuri destinate reprezentantilor minoritatilor nationale. Parlamentul propune legi si le adopta, dupa care le trimite presedintelui pentru promulgare sau retrimiterea lor pentru modificari. 
Mai pe romaneste, membrii parlamentului conduc tara, mai ales cu un presedinte "turist".
Revenind la subiect, legea pensiilor suna cam asa: un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei. La votarea ei, au fost 300 voturi pentru si 1 vot impotriva. Superb :)
Nu e frumos sa iti dai singur pensie? Cui nu i-ar place sa isi dea singur salariu? Sa vedem cine o sa le plateasca lor pensiile :)
Partea cea mai intriganta este aceea ca, o persoana cu pretentii de intrare in parlament nu este chiar un "sarantoc". Detalii aici: http://www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_212414/Cum-se-poate-ajunge-parlamentar.html
Am ramas fara putere de concluzie.. in Romania secolului 21 nu vorbim despre "libertare" ci despre "toleranta", poveste inca de prin secolul 18.


19 decembrie 2015

Scolastica - evul mediu


Cand auzi prima data cuvantul "scolastic" te gandesti ca provine de la cuvantul "scoala". Chiar asa si este, doar ca cu totul alt inteles. "Scolastica" provine de la cuvantul latin "schola", semnificand o miscare a filosofiei si teologiei din evul mediu de a explica din punct de vedere rational fenomenele supranaturale.
Interesul principal al scolasticilor era de a explica fenomele deja petrecute, nu de a descoperi unele noi. Acesti aveau un mod abstract, din punctul meu de vedere, de a analiza aceste fenomene. In sensul ca: daca concluziile (ratiunie vs divinitate) erau contradictorii, ori era o ratiune gresita, ori se acorda prioritate divinitatii. Acest lucru este principala diferenta intre aceasta perioada si cea a renasterii.
In momentul in care scolastica ajunge la un prag de dezvoltare ampla, reprezentantii ei reusesc formarea unui echilibru intre ratiune si credinta, sau reusesc sa puna ratiunea intr-un punct aproape mort.
Este foarte interesant faptul ca, desi reprezentantii ei erau profesori ai unei universitati medievale si se bazau pe scrierile vechilor filozofi precum Aristotel, dezbaterile dintre ei devin un dialog public, iar fiecare dintre profesori era obligat o data pe an sa sustina o discutie pe o anumita tema in fata intregului grup profesoral si a studentilor si sa raspunda la intrebarile critice. Acest lucru ajunge in secolul 18 la un nivel mult mai dezvoltat, continutul temelor ajunge in defavoarea subtilitatilor si nuantelor formale.


Nu trebuie sa uitam perioada in care se localizeaza curentul, si anume evul medie, perioada dintre antichitate si epoca moderna. Facand referire strict la viata din perioada respectiva, putem vorbii despre invazii si crestinism.
Invaziile au fost considerate un fapt negativ de nivelare in jos a civilizatiei , atat prin calitatea vietii cat si prin modificarile de ordin economic, readucand in prim plan economia centralizat-agricola in detrimentul celei urbane care era mestesugareasca si de schimb.
Pe fundalul unei vieti cotidiene, foarte dificile, biserica a fost institutia care a salvat mostenirea culturala a antichitatii avand sursele materiale si intitutionale pentru a face acest lucru.

15 septembrie 2015

Problema refugiaților - implicarea românească

 
Întotdeauna mi-a plăcut sa analizez problema pas cu pas:
1. Cine sunt 'refugiații'?
Persoane care s-au retras undeva sau la cineva spre a se adăposti, spre a găsi sprijin sau ocrotire în fața unei primejdii, a unei neplăceri. sursa: dex.ro
2. De ce vin ei in Europa?
Sincer, nu cred ca vin in Europa cu gandul: "acolo e mai bine!", pur si simplu merg pe premiza "mai rau nu se poate". De asemenea si la chemarea nemteasca :)
3. Vor ei sa vina in Romania?
Eu cred sincer ca nu. Avem si noi refugiatii nostrii, care stau prin colturi pe la Piata Unirii, prin ghetouri in cartiere raufamate etc. Singurele persoane straine care vin in Romania sunt: chinezii, cei care nu au nici un viitor in tara natala, moldovenii si turisti de toate natiile. Evident ca prima numirea lor, turistii, nu doresc sa locuiasca in Romania mai mult de o vara.
4. Refugiatii si teroristii?
Asta e o problema a lumii occidentale, iar pana se hotarasc cei de la Uniunea Europeana daca exista sau nu teroristi printre ei este deja prea tarziu. Dar e nedrept sa numesti mii de oameni care isi doresc un trai mai bun teroristi. Bineinteles ca poti sa ii abordezi in stilul comunist: tu esti terorist! tu nu! tu da! tu nu! Si realizam ca nu am evoluat deloc, in conditiile in care dorim sa depasim statutul inferior in rangul mamiferelor.
5. Ce pot face romanii?
Pot sa il citez pe domnul Mircea Badea:"noi romanii suntem nimeni cu acte". Sa chemam acele persoane care au nevoie de ajutor, din omenie, sa mancam un colt de paine impreuna. Avem destule probleme cu ai nostrii si cu "fratii" nostrii de cetatenie rroma, nu cred ca suntem in pozitia sa ne ocupam si de problemele altora in conditiile in cale nu le putem rezolva pe cele personale.
6. Concluzie
Daca esti roman, rezolva meltenismele de langa tine dupa intereseaza-te de criza refugiatilor. Mai intra pe facebook, vezi cum mai e cu prostimea, contribuie si tu la ea etc. Ramai in anonimat ca esti depasit.
Desteptilor de parlamentari cu salarii mari, asteptam sa va faceti datoria pe care o aveti de drept, nu pe care o considerati dvs. 

2 august 2015

Scoala - modul in care aceasta ne garanteaza un viitor luminos, sau nu!

"Scoala", cuvantul care ii ingrozeste majoritatea copiilor ce ating varsta de 6-7 ani, din pacate pentru ei temerile li se adeveresc. In Romania, aceasta unitate de invatamant este venita dintr-o alta galaxie in sensul ca este foarte prost organizata. Marii politicieni ai tarii nu sunt interesati de materia predata si de structura ei...deoarece odraslele lor sunt expediate in strainatate din ziua in care s-au nascut.
Mai nou, dupa ce ca materia scolara este plina de lucruri inutile, din gimnaziu pana la liceu, se introduc celebrele si mult laudatele abecedare electronice. Din start generatia respectiva este ca si limitata in dezvoltare, cu capacitati infime de scriere. Mai mult, cum introduci tu , ministrul educatiei, o asemenea imbecilitate in "tara agricultorilor". Spun tara agricultorilor pentru ca unde auzi "merg pe agricultura ca merge in Romania" mai des decat la noi? E mai usor sa dau cu sapa si sa plimb vaca decat sa ma adaptez tehnologiilor vremii. Deci intebarea este: unde vor folosii acea tehnologie pe care voi o implementati?
In alta ordine de idei, e frumos la scoala: se chiuleste fara probleme; cine vrea invata cine nu, nu este obligat; totul doar sa trecem prin materie si sa depasim anul scolar respectiv, nu conteaza ce ramane in creier; daca vrei sa iei imbecilitatea de examen de bacalaureat iti bagi meditatii (nu ca profesorii ar fii slab pregatiti, unii sunt chiar mai slabi decat elevii) ca nah... cum poti sa ii ceri unui elev sa te asculte daca acesta are bani de buzunar dublul salariului tau lunar?
Concluziile sunt multe si diverse:
  1. nu sunt bani, profesorii sunt platiti prost si nu isi mai dau interesul;
  2. 70% dintre cei care vorbesc despre fenomenul "scoala" la emisiunile imbecile de la TV habar nu au cum este in realitate;
  3. cei care stiu intr-adevar cum este situatia nu sunt ajutati sa o remedieze;
  4. profesorii cunosc situatia, dar au obosit sa se lupte cu morile de vant;
  5. nu e bine cu , dar nici fara.
Una peste alta ai nevoie de scoala, ai nevoie sa inveti sa gandesti pentru tine, sa iei anumite hotarari, sa nu devii un agramat etc. Foarte important este ca dupa terminarea celor 8 clase sa incepi sa iei anumite hotarari, ce este important sa inveti , ce nu este important, ce iti place, ce nu iti place s.a. pentru ca acesta este rolul scolii generale , sa iti dechida orizonturile cat mai larg. Din acest punct de vedere nu ma pot plange!

6 iulie 2015

Situatia locurilor de munca din Romania

Ascultam o emisiune numita "Avocatul diavolului" facuta de domnul Moise Guran pe tema aducerii de imigranti in Romania care sa ajute la completarea locurilor de munca disponibile.Avem intrebarea Este bine sa aducem imigranti sa munceasca in Romania? Si au urmat diferite raspunsuri ale ascultatorilor, eu le voi preciza pe cele mai interesante:
  1. "nu, deoarece nu se pot adapta la conditiile din aceasta tara. Noi nu putem intelege cum un arab trebuie la ora 12 sa isi intinda covorul si sa se roage sau ca nu munceste dupa apusul soarelui"
  2. "da, eu sunt director la o firma de constructii din Timisoara, iar daca as avea 500 de muncitori azi i-as angaja!"
  3. "da, pentru ca romanul prefera sa astepte indemnizatii de la stat de cat sa mearga la munca. Au foarte multe pretentii!"
Ideea a pornit de la problema zilei la momentul acela, si-anume: numai putem platii pensiile deoarece nu muncesc suficienti oameni care muncesc avand in vedere ca 40% din populatia Romaniei este inactiva (asta nu inseamna ca isi cauta de munca, asta inseamna ca nu face nimic, dupa gandirea lor).
Acum venim si le deschidem ochii atat ascultatorilor cu inteligenta limitata cat si domnului Moise Guran incepand cu opiniile lor:
  1. Pune tu un om sa munceasca 10 ore intr-o zi, indiferent ce nationalitate este, si iti garantez ca nu  randamentul lui in munca va fi sub 50%;
  2. Angajezi tu 500 de muncitori?! Pe ce salarii? Nu toti vor sa fie slavi pe plantatie in Romania pe 720lei cat e minimul pe economie cu tot cu taxe. Mai repede se duc in Olanda la cules de capsuni si primesc 1100 euro;
  3. Cu indemnizatiile de la stat primesc in medie 600 lei. Daca ii dai minim pe economie, acei 720 lei, iar acesta trebuie sa se deplaseze uneori chiar in alta localitate intervine costul de transport,  apoi trebuie sa manance ca doar munceste. Doar cu aceste 2 cheltuieli suplimentare iese mai prost daca munceste decat daca sta acasa. Ce mai poti spune? 
Locurile de munca care predomina la aceasta ora: bona, vanzatoare, sofer taxi, livrator, dama de companie s.a. Imi aduc aminte ca am fost la un interviu si mi s-a spus: "vei primii salariul X, dar pe contractul de munca va fi trecut minim pe economie". Sa nu acceptati vreodata asa ceva!
De asemenea am mai auzit vorbindu-se ca acest guvern atat de protejat a primit zeci de mii de euro de la Uniunea Europeana pentru creearea de locuri de munca pentru tineri si le-au fost retrasi deoarece nu au stiut ce sa faca cu ei.
Concluzia e simpla. evident ca nu ai cu ce sa platesti pensiile daca salariile sunt foarte mici. Nu trebuie sa aduci africani, japonezi, chinezi si alte rase ale globului, trebuie sa cresti salariile iar lumea va merge sa munceasca, in ziua de azi nu prea mai gasesti "sclavi", in comunism aveai mai multe sanse.
Si va ofer si o solutie necalculata: daca scazi cu 15% salariile parlamentarilor care dorm zi si noapte, mananca pe banii statului etc, poti creste cu minim 100lei salariul minim pe economie.

20 iunie 2015

Alegerea unui liceu. La ce liceu sa merg?


Avand in vedere perioada in care ne aflam, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa aduc un aport la dezvoltarea noii generatii. Daca acestea vor tine cont de parerea mea nu cred ca le va prinde rau.
Vorbim de liceu, de alegerea lui, de ce se face in el, de "cei mai frumosi 4 ani" etc.
In momentul in care alegi un liceu,nu te gandesti ca la alegerea unei facultati deoarece inca nu ai experimentat multe dintre domeniile prospere (aici nu ma refer doar la bani , ci la dezvoltarea individului in special). Asa ca, te gandesti care e mai aproape de casa deoarece acel drum trebuie parcurs aproape zilnic timp de 4 ani, te gandesti la colegi sau cunostinte "unde se duce X/Y", te gandesti la media de intrare, la ce se face in acel liceu etc.
Nu voi face un top al liceelor dupa medie, deoarece asta puteti gasii si pe google, iar o medie mare nu face un liceu bun, este doar de aparenta.
Deci va voi spune ce recomand eu la alegerea unui liceu:
- cautati sa nu faceti mult pe drum (in jur de 30min ar fi perfect);
- cautati sa nu mergeti intr-un liceu unde nu se invata, pentru ca in viitor aveti un examen de "important" de dat;
 - interesativa despre activitatile extra-scolare din acel liceu;
- ar fi frumos sa mergeti cu colegi/prieteni in acel liceu pentru a va acomoda mai repede cu locul;
- nu va luati doar dupa media de admitere, media nu face liceul, cautati pe net, mergeti la liceul respectiv, vorbiti cu profesori s.a;
- puneti optiunile cu cap! daca aveti o medie de 8 nu puneti licee la care media de intrare este 9;
- documentati-va despre materiile pe care le parcurgeti in acesti 4 ani!
Daca nu faceti aceste lucriri este posibil sa aveti dezamagiri. Eu nu prea am tinut cont de ele si am ajuns in acei 4ani sa fac aproape 1 ora pe drum, sa intru un liceu fara sala de sport (in timp ce in generala era imensa) etc.
Iata o lista cu liceele din Bucuresti pe care le consider eu bune, indiferent de medie (evident ca nu voi scrie numele complet): Sava, Madgearu, Viteazu, Cosbuc, Basarab, Creanga, Kretulescu, Eminescu, C.A Rosetti, Bolintineanu, Xenopol, Barbu, Lazar. 
Aceasta este o lista subiectiva din ce am vorbit cu diferiti elevi si din ce am vazut. Stiu ca multi vor sarii in sus "de ce nu iti place liceul meu?". Este parerea mea si daca doriti tineti cont de ea , daca nu , nu! :)
Bafta la admitere!

*Aceasta postare este pentru elevii interesati si constiinciosi care doresc sa faca ceva in liceele unde se duc.

18 iunie 2015

Ce este dragostea?




Dragostea reprezinta afectiunea pe care o arati persoanelor dragi tie incepand cu parintii, persoanele care ti-au dat viata, apoi frati/surori ,continuand cu prietenii si iubitul sau iubita ta. Din punctul meu de vedere sunt mai multe tipuri de dragoste deaceea am mentionat persoanele fata de care poti avea acest sentiment, dar daca vorbim strict despre persoana iubita cu care te vezi in viitor pe tot restul vietii tale sunt de parere ca trebuie sa tinem cont de 3 lucruri importante: chimia dintre voi, respectul si desigur conteaza si caracterul fiecaruia.
Am pus pe primul loc chimia deoarece o persoana iti poate parea perfecta din exterior dar daca nu exista acel ceva care sa te atraga este inutil. Marea majoritate spun ca extremele se atrag si chiar asa este doar ca uneori nu este suficient, aici intervenind caracterul fiecarei persoane, iar respectul are si el rolul lui, pt ca nu poti sa stai cu o persoana care te jigneste sau eventual te si loveste. O femeie daca nu tine cont de aceste lucruri nu are demnitate si se minte singura, dragostea in timp se duce si ramai cu caracterul barbatului de langa tine si cu respectul care ai reusit sa il impui de la bun inceput, dar normal ca nu poate fi totul atat de roz si frumos deaceea in ziua de azi o femeie cauta "muschi", "popularitate" si "bani", iar apoi se intreaba oare de ce nu sunt fericita?, dar intrebarea este evident retorica.
Barbatii sunt cam la aceeasi extrema, cauta "tațe","fund" si "craci", fiind ferm convinsi ca o femeie nu poate fii cuminte daca iese in cluburi sau daca socializeaza cu prea multi baieti, iar daca este cuminte nu poate arata bine. Se cam contrazic dar cauta mereu ce nu pot avea si dau cu piciorul femeilor ce sunt acolo pentru ei din simplul fapt ca au siguranta ca vor fi acolo intotdeauna.
Concluzia cautam ce este imposibil de atins si nu apreciem valorile pe care sustinem ca ar trebui sa le aiba persoana perfecta pentru noi,atunci cand le gasim. Dragostea este ceva greu de definit si nu poate fi perfecta desi ar fi mult mai usor daca am tine cont de cele 3 lucruri importante, dar oare ar mai fi la fel de frumoasa daca nu ar fi complicata?

Andreea Nicoleta

20 martie 2015

Prostia romanilor este fara margini

O data cu primele raze de soare ale primaverii, caracterului ingrat si prostesc ar unor oameni a iesit la iveala. De la comporatmentul stradal si in trafic la urmarirea celor mai incompetente emisiuni TV posibile.
In ultimele saptamani am auzit atatea lucruri despre emisiunea cu jungla de la ProTV (nu ma intereseaza cum se numeste) si despre audientele record pe care le-a facut incat nu am mai putut dormii...era peste tot! Am inteles ca a fost castigata de Morosanu, cea mai potrivita persoana pentru acest rol (un corp cu muschi fara creier).
Sa nu uitam de cluburile si restaurantele cu lautari pline de personaje care se impiedica de marele de examen de doctorat numit BAC! Sau de credinta oarba in divinitate !
Un alt lucru care evidentiaza prostia romanilor sunt comentariile utilizatorilor de pe marile site-uri romanesti (digisport.ro, stirileprotv.ro, sport.ro etc.). Se injura unii pe altii, pun intrebari ridicole, posteaza anunturi fara legatura cu subiectul, fac spam, si multe alte lucruri care ii denigreaza in ochii oricarui cetatean european.
Sa numai vorbim de aurolacii care au iesit ca mustele odata cu aparitia soarelui si de cersetorii care castiga pe zi mai mult decat orice lucrator comercial.
Prostia este remarcata si de catre autoritati, capitala Romaniei fiind plina de gropi in urma zapezilor, acestea au avut nevoie de o luna si probabil de un milion de sesizari pentru a se apuca de reparatii.
Toate acestea acompaniate de taxe, impozite, mii de schimbari care numai vin, gunoaie peste tot, rromi ridicati in slavi si protejati (desi nu merita), salarii de rahat, taranii "smecheriti" la oras s.a, te fac sa te gandesti la frumusetle occidentului.
A! Sa nu uit de cocalarii manelisti care se inmultesc pe zi ce trece, inclusiv la TV la tot felul de emisiuni de 2lei: LaMaruta (Doamne ce nume tampit), AccesDirect, TeoShow etc.
Priviti cateva imagini care descriu cea ce spuneam...

 
 
  
 


12 martie 2015

Romanii si reteaua Twitter

Reteaua de socializare Twitter pare a avea un succes infim in randul romanilor, ceea ce este evident, oricine poate avea cont insa nu inseamna ca il si foloseste.
Twitter-ul nu este ca Facebook, nu este pentru a te lauda. Un like pe Facebook se obtine de 100 de ori mai usor decat un RT pe Twitter. Acesta poate fi unul din motivele pentru care nu e popular in Romania, desi are o platforma foarte usoara si nu necesita mai mult de un smarthphone.
Se ne gandim putin la populatie... Din punctul meu de vedere, cea mai mare parte a populatia Romaniei este divizata in: rromi, cocalari, tarani si persoane dezinteresate. Daca luam fiecare categorie pe rand avem rromii o categorie sociala foarte protejata pentru potentialul ei incult, cu obiceiuri si comportament urat nu se pot incadra pe aceasta retea de socializare, deci raman cu Facebook. Cea de a doua categorie cea a cocalarilor este tipica pentru lauda de sine, manele si comportament josnica, din nou ii lasam pe Facebook. Pentru tarani este prea complex si posibil neinteresant, iar persoanele neinteresate raman neinteresate. 
In concluzie, Facebook este cea mai populara printre romani datorita caracterului, orgoliului, obiceiuri si populatie. Sansele ca Twitter sa domine Facebook in Romania sunt aproape de zero. Dar speranta moare ultima :)