26 septembrie 2016

RATB - Regia Autonoma de Transport Bucuresti


Un video din 24 septembrie 2016 ajunge sa fie destul de popular pe reteaua de socializare nr.1 in Romania (Facebook). RATB-ul sau Regia Autonoma de Transport Bucuresti este mijlocul prin care doamna primar Gabriela Firea vrea sa rezolve problema traficului infernal din capitala, cea mai proasta incercare din totdeauna, dar asta este o alta discutie.

6 septembrie 2016

Inmatriculare auto in Romania



Birocratia in Romania este un lucru dificil pentru foarte multe persoane, asa ca am decis sa vedem cam cum decurg lucrurile la inmatricularea unei masini deja inscrise in Romania (daca era adusa din afara tarii, exp: Anglia, Bulgaria, Germania, Italia etc., interveneau si alte documente)

4 iulie 2016

Echipa nationala de fotbal a Romaniei - Euro 2016

Avand in vedere ca mai sunt cateva zile pana la finalul Euro 2016 ar fi bine venita o analiza.

In imagine avem intreg lotul de jucatori alaturi de Anghel Iordanescu. Dintre acesti jucatori nu au evoluat deloc: Cosmin Moti, Silviu Lung, Costel Pantilimon si Valerica Gaman.

Inainte sa tragem concluzii e bine sa stim toata povestea turneului Euro 2016:

11 aprilie 2016

Privatizarea armatei romane - un bine pentru societate

Dupa un mini conflict cu un reprezentant al armatei romane (am pus o intrebare cat se poate de normala, insa raspunsul nu a existat) am facut unele "cercetari" si am reusit sa descopar lucruri foarte interesante.
In primul rand, ce face armata romana in anul 2016? Raspunsul atat de banal ar fi: "se ocupa cu apararea nationala", avand in vedere ca numele complet ar fi Ministerul Apararii Nationale. (pentru detalii: http://www.mapn.ro/legislatie/atributii )
Mai jos aveti un top al celor mai puternice state la nivel militar din lume.

 
sursa: http://www.nos.iem.ro/bitstream/handle/123456789/144/Ene%20Roland%20Dorian%202.pdf?sequence=1&isAllowed=y#page=11&zoom=80,-174,585 
Avand in vedere ca Romania nu se afla in top, adica pana si state precum Algeria sau Mexic sunt prezente, pentru ce mai tii tu, stat, din bugetul Romaniei (banii cetatenilor) aceasta institutie?
In al doilea rand, armata romana ar aproximativ 82.000 de militari (conform romanialibera.ro). Cel mai bine platit militar castiga lunar 13.981 lei, bani primiti din bugetul platit de cetateni. Insa, eu cetatean, daca doresc sa ii pun o intrebare cat se poate de normala, nu trebuie sa ma astept la un raspuns, desi contribui la salariul lui lunar.
Fara sa mai mentionam pensiile imense pe care acestia le primesc dupa o viata de "truda".
In alta ordine de idei, candva armata romana avea un rol bine definit, asa cum le place multor pensionari sa spuna, "pe vremea lu' Ceausescu" cand razboaiele inca se dadea la nivel de: vine rusul cu mitraliera si iti invadeaza orasul. Acum, in anul 2016, aceste lucruri sunt depasite, iar daca observati atentatele teroriste din ultimul timp imi veti da dreptate.
In concluzie, cei ce ajung militari romani isi castiga pe viata un post bine platit de paznic, pentru ca asta a ajuns armata romana. Sunt mai mult decat convins, ca daca armata ar devenii institutie privata, nu numai ca lenea ar disparea cu desavarsire, iar jumatate din militari ar creste procentul de somaj, dar cu siguranta ar intra in faliment. Singura lor sansa este sa ii preia un antreprenor inteligent, care sa ii transforme in firma de paza :) Fara sa mentionez nenumaratele beneficii: reducerea volumului de taxe si bani irositi, redistribuirea ponderei alocate armatei romane din PIB catre un domeniu care are mai mare nevoie (sanatate, invatamant) s.a

8 martie 2016

Darren White despre sistemul corupt din Romania

Aceasta poveste cu Darren White, fostul sef al serviciilor secrete americane, imi aminteste de perioada socialista cand Ceausescu a spus-o intr-un fel sau altul ca nu are nevoie de ajutorul american.
Imi place ca tipam in stanga si in dreapta cu capitalismul, dar suntem inconjurati de socialisti. Nu te poti ascunde de celebra vorba:"pe vremea lui Ceausescu era mai bine..." (vom comenta intr-un alt post).
Revenind, domnul Darren White, fostul sef al "US Secret Service" Europa de Est, care a lucrat 5 ani in Romania, aduce grave acuzatii DNA, DIICOT, SIE și SRI. El spune intr-un interviu acordat lui Robert Turcescu ca dosarele sunt facute la comanda politica si ca serviciile secrete lucreaza tot la comanda.
Urmariti integral interviul:


Domnul Darren White a mai vorbit o data la adresa tarii noastre, intr-un interviu pentru PoliticScan in care afirma ca Romania are o imagine foarte proasta peste hotare si ca eforturile politice ale DNA sunt total inutile.
Mai multe detalii: http://www.dcnews.ro/fost-ef-al-secrete-service-terge-pe-jos-cu-romania-tim-exact-ce-se-intampla_495521.html
Cineva trebuie sa le reaminteasca actualilor politicieni si parlamentari ca Romania nu mai este un stat comunist.

3 martie 2016

Masini inmatriculate in Bulgaria care circula in Romania

 



Imi place ca statul roman e mai interesant de cati caini are un cioban sau cand scoate oile la pascut decat de problema cu tentativele de soferi care conduc masini inmatriculate in Bulgaria.
Cine e interesat poate sa citeasca legea inamtricularii autoturismelor: https://www.pdc.ro/codul-rutier/capitolul-ii-vehiculele-inmatricularea-inregistrarea-si-radierea-vehiculelor-31
Personal voi enunta doar realitatea. Posesorii de masini inmatriculate in Bulgaria, sau cel putin 80% din ei au urmatoarea situatie:
  1. de obicei nu au RCA la masinile respective
  2. nu au ITP
  3. au un RCA care nu ajuta cu nimic in cazul in care acesti soferi fac accident
  4. circula fara permis de conducere 
  5. nu au cunostintele necesare si blocheaza traficul, intersectiile, parcarile, strazile etc.
  6. comit ilegalitati in trafic fara sa si le asume (mai pe romaneste: comit o infractiune si fug)
  7. au numere care nu coincid cu soferul autoturismului; de exemplu P1430AK e condus de Mario dar de fapt este inmatriculat de un cetatean de nationalitate bulgara, fara nici o sansa de a putea lua legatura cu el
  8. majoritatea posesorilor de astfel de masini sunt rromi analfabeti 
  9. conduc masini foarte vechi si uzate, un adevarat pericol in trafic
Eu zic ca sunt destule motive pentru interzicerea punerii in circulatie oriunde in Romania a masinilor inmatriculate in Bulgaria (sau macar limitarea la 30 de zile).

UPDATE: am fost informat in legatura cu asigurarea acestor masini de care am mentionat mai sus, spunandu-mi ca exista o lista undeva pe internet cu anumite firme de asigurari care lucreaza cu firmele din Bulgaria, insa nu mi-a putut garanta ca ai aceleasi beneficii precum o asigurare din Romania.
De asemenea am uitat sa mentionez ca am scris acest articol in urma unui incident izolat.
UPDATE: A nu se intelege ca sunt de acord cu plata timbrului de mediu!

5 februarie 2016

Perenitatea conceptiei autorului Pierre Manent



In politologia intitulata “Istoria intelectuala a liberalismului”, autorul Pierre Manent prezinta marile momente ale istoriei liberalismului ghidandu-se din principalele opere ale filozofiei politice, iesind foarte rar din pozitia de narator. Voi pune accentul pe analiza celui de-al saselea capitolul al cartii, numit:”Rousseau critic al liberalismului”.

26 ianuarie 2016

Scoala de gandire economica clasica

Principiile programului de certare al scolii clasice s-au cristalizat in a 2-a parte a secolului 18, pe fundamentele fiziocrate, cu reprezentati in deosebi din Marea Britanie si Franta. 


Programul de cercetare al acestei scoli se baza pe o evolutie de la administrarea resurselor catre imbogatire, buna stare si avutie.

Ganditorii clasici au promovat trei factori de productie: natura, munca si capitalul. Acestia au fost adeptii teoriei obiective a valorii (teoria valorii in munca) si rar ai teoriei subiective (teoria utilitatii marginale).
Ca si fiziocratii, mergeau pe principiul laisser-faire, laisser passer, libertatea individuala(libera initiativa, libertatea contractuala, libera concurenta).
Non-interventia statului in viata economica: Economistii abordau o atitudine libera fata de piata si stat. Astfel, individul general este ghidat de comert, de prodecele de productie, de formarea preturilor si de interesul personal.
Clasicii sunt adeptii statului minimal,  ceea ce inseamna ca statul trebuie sa isi indeplineasca doar functiile principale(ordinea publica, educatia, apararea nationala etc.)
Principalul calauzitor a fost economisirea. Ideea de baza a scolii clasice, pe care o aduce si o preia de la fiziocrati este autoreglarea economiei.
Ca metoda, scoala clasica, a avut observatia si analiza logica, nu abstractizata.
Scoala clasica a fost adepta unei teorii obiective a valorii, bazate pe cantitatea de munca disponibila pentru obtinerea unui produs. Utilitatea unui produs fiind data de raritate (efortul depus pentru a obtine acel produs).
Gandirea economica clasica a aparut si s-a dezvoltat in acelas timp cu capitalismul modern si societatea industriala. Anul 1776 (avutia natiunilor) este asociat cu data aparitiei stiintei economice, iar Adam Smith a fost proclamat de posteritate "parintele stiintei economice".

Thomas Gresham si John Law

Originea, anii de trai si lucruri asemanatoare se gasesc pe orice motor de cautare, deci vom avea in vedere contributia lor la gandirea economica.

Legea lui Gresham
Regula formulata de economistul englez suna cam asa: atunci cand doua monede circula concomitent pe o piata, lumea o va considera pe una buna iar pe cealalta rea. Cu alte cuvinte, moneda rea alunga din circulatie moneda buna.
Intr-un sistem monetar bimetalist, fiecare dintre cele doua monede are la baza un metal (aur/argint). Intre cele doua exista un raport legal prin care s-a stabilit valoarea uneia fata de cealalta. Autoritatea introducand un curs de schimb fix, numit paritate, intre cele doua metale.
Legea lui Gresham opera atunci cand statul impunea o valoare superioara argintului fata de valoarea aurului din alte tari, astfel din circulatia monetara vor disparea monezile de aur, economistii vor face tranzactii doar cu monede din argint.
Statul , supraevaluand argintul in raport cu aurul, a produs "moneda rea", cauzand disparitia monezilor din aur.

Biletele lui John Law
Economistul scotian a fost primul care a introdus biletele de banca in Franta. Acesta a venit cu o reforma, conform careia se propunea o banca centrala ca agentie producatoare de bani (bancnote, preferabil aur si argint). Aceasta a fost acceptata in momentul in care Franta avea datorii de 3.5 miliarde de livre. Sistemul lui Law a fost acceptat imediat, banca cunoscand un succes rapid. Insa nu avea sa dureze prea mult, la criza economica din 1720, sistemul lui Law se prabuseste.
John Law sustinea ca banii sunt numai un intrument de schimb si ca ei nu constituie bogatia nationala. Adevarata bogatie nationala, in opinia sa, era comertul.

Gresham                                                                      Law
                                                    

Scoala de la Salamanca

Din grupul "scoli de gandire economice", discutam despre "scoala de la Salamanca".
Scoala de la Salamanca a aparut in Spania, pe fondul propagarii renasterii si al schimbarilor induse de reforma, avandu-l ca principal exponent pe Francisco de Vitoria.
Scoala de la Salamanca nu a dezvoltat o doctrina economica propriu-sa. Dar are totusi particularitatii ei:
  • Libertatea de actiune: atunci cand se afla la Paris, Francisco de Vitoria, a vorbit cu negustorii din Anvers despre libertatea morala  imbogatirii din comert, termen intalnit astazi ca libera initiativa
  • Afacerile: Francisco de Vitoria a incercat sa inlocuiasca vechea conceptie medievala care condamna actiunea economica
  • Libera circulatie a persoanelor, bunurilor si ideilor a dus la o cunoastere reciproca a oamenilor
  • Proprietatea: aceasta nu trebuia condamnata, ea aparea ca o institutie neutra moral 
  • Banii, valoare si pretul:  s-a constata ca metalele pretioase aveau o valoare mult mai mare comparativ cu tarile in care acestea erau din abundenta
  • Creditul cu dobanda: era considerat imoral, necesar doar in situatii exceptionale
Diego Covarrubis y Levya sustinea ca proprietarii aveau nu numai dreptul de proprietate asupra bunurilor, ci si a tuturor beneficiilor ce decurgeau din ele. Acesta, impreuna cu Luis de Molina au elaborat o teorie potrivit careia, utilitatea unui bun difera de la o persoana la alta, in timp ce pretul just se formeaza liber pe piata, excluzand monopolul sau interventia guvernului.

Teoria valorii-raritatea:
      „În ţinuturile unde există penurie mare de bani, toate celelalte lucruri care sunt de vânzare, chiar şi mâna de lucru, se dau pe mai puţini bani decât acolo unde există abundenţă de bani; de pildă, experienţa ne arată că în Franţa, unde sunt bani mai puţini decât în Spania, pâinea, vinul, pânzeturile şi mâna de lucru costă mult mai puţin; şi chiar în Spania, pe vremuri, când erau mai puţini bani, lucrurile de vânzare şi mâna de lucru se dădeau pe mult mai puţin decât după ce Indiile au fost descoperite şi au acoperit Spania cu aur şi argint. Cauza acestora este că moneda valorează mai mult când şi unde este puţină, decât atunci când şi acolo unde este abundentă.

25 ianuarie 2016

Scolastica - implicare economica

Deja am vorbit intr-o postare anterioara despre etimologia termenului si rolul sau in timpul liber.
Scolastica a avut o foarte mare si pozitiva implicare in ideile economice fundamentale, implicandu-se astfel in urmatoarele domenii:
  1. Proprietate privata - in conceptia scolasticilor, proprietatea privata este legitima, dar nu absoluta. In sensul ca, conform lui Thoma d'Aquino, proprietatea privata nu este impusa de dreptul natural ci este conforma cu acesta. Dat fiind faptul ca bunurile pamantesti au fost create spre a fi folosite, singura solutie logica este apropierea privata, proprietarul avand nu numai drepturi, ci si obligatii, astfel respingand caracterul egoist. Proprietatea privata nu condamna bogatia, ci permite imbogatirea cu prudenta si moderatie. Conceptiile scolasticilor sunt sustinute de ideea solidaritatii crestine, intr-o lume sociala in care fiecare isi avea locul sau cu drepturile si obligatiile corespunzatoare.

15 ianuarie 2016

Drumul catre servitute - analiza scurta si parere personala


 
Drumul catre servitute” a aparut in 1944 si a reprezentat inceputul unei lungi perioade in care interesul lui Friedrich A. Hayek pentru analiza economica s-a combinat cu studii constitutionale, cu o ampla perspective asupra istoriei, a vietii sociale.
Doctor in economie si drept, Hayek isi exprima incertitudinea in redactarea cartii, fiind criticat chiar de unii filozofi, bineinteles in necunostinta de cauza. Concluzia lui Hayek la peste 30 de ani de la redactarea cartii este una pozitiva, acesta nu regreta ca si-a pus pe planul doi studiul economic in perioada in care a redactarii ei.